2025 JUBILEUMJAAR DIRIGENT

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat onze dirigente Annie Jansen dirigent werd van het kerkkoor in Swalmen. Nadat ze “cum laude” afstudeerde in 1979 aan het conservatorium in Maastricht werd ze daar meteen aangesteld als docente koordirectie in de afdeling Schoolmuziek/AMV, tegenwoordig Docent Muziek geheten. Als pedagoog ontwikkelde ze verschillende methodes op het gebied van Koorscholing, destijds nog een onbekend fenomeen. Ze mag zich met recht een pionier noemen op dat gebied. Zo verschenen achtereenvolgens: Horen, Zien en Zingen (voor amateurzangers); Juffrouw Do in Notenland (voor kinderen) en Koorscholing voor gevorderden (voor conservatoriumstudenten en gevorderde koorzangers). Voor dirigenten verscheen enkele jaren geleden het Basishandboek Koordirectie. Momenteel wordt de hand gelegd aan een boek, waarin alle muzikale ervaringen van de afgelopen 50 jaar leiden tot een verdieping met betrekking tot visie en eigen interpretatie. Uiteraard is er ook plaats voor kwinkslagen en anekdotes met de nodige zelfreflectie.

Als dirigent stond ze enkele malen aan de wieg van enkele kamerkoren: Lingua e Musica; Transparence; Quintessence en op dit moment Cinquecento. 20 Jaar dirigeerde ze het kerkkoor in Mheer en aan de muziekschool in Maastricht een kinderkoor en koor voor volwassenen. Ook was ze jarenlang bestuurslid van de Gregoriusvereniging waar ze heel wat koren tijdens korenavonden van advies diende of zelf leidde.

In 2009 werd door haar de stichting “Centrum voor Koorzang” in het leven geroepen waar jarenlang (tot corona) de koorscholing voor amateurzangers plaatsvond en een groot aantal projecten werd georganiseerd. Op deze website is dit allemaal terug te vinden onder “Projecten“. Hierin wordt ook de informatie geplaatst voor toekomstige activiteiten met het kamerkoor Cinquecento, dat deel uit maakt van de stichting.

https://www.centrumvoorkoorzang.org/wp-content/uploads/2022/07/thumbnail_juni-19-annie24.jpg

2025 JUBILEUMJAAR DIRIGENT

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Annie Jansen begon als professionele dirigent.

In het najaar zal hier uitgebreid bij stilgestaan worden in de vorm van een concert dat momenteel binnen het CvKz wordt voorbereid. Zie voor meer informatie de pagina van Cinquecento onder “Aktueel”.

Programma Symposium

Inhoudelijke omschrijving van de dag van het symposium en de muzikale presentatie

  • Inleiding

M.b.v. powerpoint e.d. wordt een beeld geschetst van de politieke, sociale, en culturele ontwikkelingen in de 16e eeuw. Met Italië als “zenuwcentrum” van de Renaissance. Dit alles in relatie met de muzikale ontwikkelingen die hier direkt en indirekt het gevolg van zijn.

  • Workshop I

Kennismaking met verschillende stijlen uit deze tijd die representatief zijn voor de ontwikkelingen:

Chansons, canzonetten, madrigalen, motetten.

De koren zullen hiervan “life” een voorproefje geven. Wellicht kan ook het publiek hierin actief participeren.

  • Workshop II

Voor dirigenten, musici en belangstellenden:

Een demonstratie van de stijlelementen door aktieve deelname aan enkele stukken. Een soort openbare repetitie, waarin afwerking centraal staat.

Eventueel wordt de groep gesplitst en kunnen amateurzangers onder leiding van iemand anders een aantal eenvoudige koorwerkjes doorzingen.

Lunch “op zijn Breugheliaans”

  • Presentatie

De verschillende werken worden door de betreffende koren uitgevoerd.

De koren zitten in een grote kring, waar het publiek omheen gegroepeerd zit. Bij de dubbelkorigheid zit het publiek tussen de twee koren.

  • Nazit

Alto’s Lament

Alten in het verdomhoekje?

Sinds ik op het conservatorium van Maastricht rondloop – al meer dan 30 jaar – schep ik er altijd genoegen in, om tijdens de pauze in de kantine de studenten te observeren en naar aanleiding van hun gedrag en omgang met elkaar te raden, welk hoofdvak ze studeren. Natuurlijk is het gevaarlijk om te generaliseren. Zo zag ik laatst een tenger meisje, dat de dag van te voren als solozangeres schitterend gezongen had tijdens een voordrachtsavond, de lift instappen met een joekel van een contrabas op haar rug: of het ene het andere compenseert?!…

Maar in het algemeen zijn er best wel kenmerkende karaktertrekjes te onderscheiden. Stille figuren met een studieboek onder handbereik, de “Einzelgänger”, zijn vaak pianisten of dirigenten (of studenten die op het punt staan een of ander tentamen te gaan doen). Groepjes die rustig zitten te praten zijn vast strijkers. Vrolijke grappenmakers die elkaar steeds uitbundig begroeten en meestal Limburgs spreken, dat kan niet missen: blazers! Worden de moppen banaal, dan zijn het waarschijnlijk slagwerkers. Let wel: ik heb het over kantinegedrag. Uit eigen ervaring weet ik dat ze allen tijdens het musiceren bloedserieus zullen zijn – tenzij de dirigent geen respect afdwingt en het op zijn beloop laat -.

Een andere groep die zich nogal luidruchtig laat horen en vooral graag luid en laag of hoog lacht, dat zijn onmiskenbaar de zangers. En als het operazangers zijn, dan krijg je er vaak nog gratis een toneelstukje bij. Je kunt niet eens van “kliekvorming” spreken, want de andere studenten zien ze gewoon niet. Helaas is in bijna geen andere sector binnen het conservatorium zoveel concurrentiestrijd dan hier. Als solozanger moet je immers gewoon de beste zijn, wil je er je brood mee verdienen. Natuurlijk speelt het ook wel een rol bij instrumentalisten, maar hun toekomst ligt vaak in het orkestspel of in het doceren van het vak op een muziekschool of privé.

Solozangers willen echter alleen maar schitteren op het podium (de klassieke tegenhanger van “Idols”). Lesgeven als zangdocent is zeker geen eerste optie, eerder een noodgedwongen vlucht als het eerste niet lukt als gehoopt. Zingen in een beroeps-operakoor aan een of ander operahuis in Duitsland is een tussenstap die perspectief biedt: via kleine rollen kan alsnog “promotie” worden afgedwongen.

Van solozang naar koorzang is een kleine stap. En als koordirigent die al meer dan 25 jaar in dit wereldje meedraait, kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat het standaardgedrag niet louter aan toeval kan worden toegeschreven. Het is een boeiend psychologisch spel dat plaatsvindt tussen stemgroepen onderling en stemgroepen en dirigent. Als de sfeer in het koor goed is, dan zal het vaak een humoristisch spel zijn: grappen en grollen horen erbij, zoals het gedartel tussen blazers in de kantine. Zolang de concentratie tijdens de repetitie niet geschaad wordt, is het soms de “jus op de aardappelen”.

Maar o wee, als de gevoelens in negatieve zin escaleren! Sopranen die zich gaan ergeren, als de alten zoveel moeite hebben om hun partij te onthouden, terwijl zij de melodie veel sneller te pakken hebben (laat de dirigent eens een werk uitzoeken waarbij de sopranen niet de hoofdmelodie hebben, dan zingen ze vanzelf een toontje lager, figuurlijk gezien dan). Tenoren die van mening zijn dat hoog en hard hetzelfde is als goed en mooi (!); bassen die – omdat de meesten eigenlijk baritons zijn – verwoede pogingen doen om de lage tonen uit volle borst te kunnen zingen, teneinde hun “macho-ego” war meer glans te geven. Bij mannenkoren lijkt het trouwens soms of mannelijkheid in decibellen wordt gemeten! Soms lijkt het wel, of men kwantiteit belangrijker vindt dan kwaliteit, alsof “de meeste stemmen gelden” een muzikaal criterium zou zijn…

En de alten? Ze voelen zich vaak, alsof ze er voor spek en bonen bijzitten. Ze zijn sowieso niet zo “goed” als de sopranen, want ze kunnen niet zo hoog; ook bij de tenoren en bassen vallen ze in het niet, want ze kunnen niet zo hard. En bovendien worden ze door de oude componisten blijkbaar ook niet voor vol aangezien, want hun partijen zijn vaak verre van interessant: hooguit accoordvulling.

Daarom wil ik dit artikel opdragen aan mijn eigen lotgenoten (als altzangeres voel ik uiteraard met ze mee). De nu volgende klaagzang die ik uit een koorblad geplukt heb is zo schitterend geschreven dat ik ze u niet wil onthouden.

The alto’s lament

It’s awful being an alto when you’re singing in the choir.

Sopranos get the twiddly bits that people all admire.

The basses boom the big trombones, the tenors shout with glee.

The alto part is on two notes, or if you’re lucky, three.

Vocaal Ensemble CINQUECENTO

ZOEKT VERSTERKING

Uitbreiding van het Koor

Momenteel bestaat het koor uit 12 vaste zangers. Om de muzikale mogelijkheden en de klankrijkdom verder uit te breiden, streven we ernaar het aantal leden te vergroten naar minimaal 16 zangers. Dit maakt bijvoorbeeld ook 5-stemmigheid mogelijk. Enige koorervaring is wenselijk.

Repetitietijden en Locatie

De repetities vinden plaats op donderdagavond van 20:00 tot 22:00 uur. De locatie is de Vrije School in Leeuwen, Roermond.

Doe Mee en Beleef de Muziek

Kom gerust eens kijken en luisteren tijdens een repetitie en ervaar de bijzondere sfeer en muziek van ons koor.

Sluit u aan bij ons ensemble en draag bij aan de rijke traditie van renaissancemuziek!

Programma en Uitvoeringen 2025                    

  • Missa Secunda               H.L. Hassler                    
  • La Justa                          M.Flecha                           Mis Valkenburg               Vasten
  • diverse Motetten                                                    Mis Blerick                      Pinksteren
  • diverse Madrigalen                                                 Jubileumconcert            Najaar
  • Missa Pax Hominibus  A. Jansen

Jubileumconcert 2022

Zondag 19 juni vindt in de zaal van “De Greune” in Wolder, Tongerseweg 336 in Maastricht het door corona uitgestelde concert plaats, waar dirigente Annie Jansen viert, dat zij 45 jaar (inmiddels 47 jaar) geleden is begonnen als professioneel dirigent.

Medewerkenden zijn het vocaal ensemble “Cinquecento“, dat zich specialiseert in koormuziek uit de Renaissance en het speciaal voor dit project samengestelde projectkoor van onze stichting CvKz. Climax van dit concert is de première van de Missa “Pax Hominibus” van Annie Jansen voor koor, cello, piano en slagwerkensemble.

Medewerkers: Caecila van Hoof, cello; Carmen Lopez, piano; slagwerkensemble o.l.v. Inaki Cueca

Hierbij het volledige programma van beide koren:

PROGRAMMA CONCERT
RENAISSANCEKOOR CINQUECENTO 
Orlando GibbonsDrop,drop slow tears
Orlando GibbonsThe silver swan
Josquin des PrezMille regretz
Anthoine BertrandBeauté qui sans pareille
Jacob ArcadeltIl bianco e dolce cigno
Adriaen WillaertA quand’a quand’havera
Baldassare DonatiChi la gagliarda
anonymusDindirindin
  
INTERMEZZOcello en piano
 Jean Lambrechts

Romance

  
PROJEKTKOOR en CINQUECENTO 
Vic NeesGoedenacht
Ralph Vaughan WilliamsSweet day
Hugo AlfvénUti var hage
  
Annie JansenMissa Pax hominibus
  
Iván ErödViva la musica
  

Beide koren hebben behoefte aan versterking voor dit project, met name mannenstemmen.

Het Renaissancekoor repeteert op donderdagavond 20.15 – 22.15u. in Roermond: Vrije School Leeuwen

Het projectkoor repeteert op dinsdagavond 20.- – 22.-uur in Maastricht: Kumulus, Herbenusstraat

Opgave kan via mail: jansenjmh@live.nl of telefoon: 043 3216892

De muziek, mp3-files en gedetailleerde informatie zal z.s.m. worden toegezonden.

Beluister de muziek via de volgende links op Spotify:

https://open.spotify.com/playlist/3MUZUL7Sdn6LsONl5kLONV?si=2af33c9b3e8e4d34

Activiteiten voor Kinderen

Momenteel zijn er geen vaste activiteiten voor kinderen. In de toekomst kunnen wel projectmatige activiteiten georganiseerd worden zoals een Kinder-Doe-Middag. Zie onderstaande afbeeldingen.

Bent u op zoek naar een professioneel geleide KOORSCHOOL voor kinderen?

Zie https://limburgsekoorschool.nl

Deze heeft 2 lokaties: Beek –> Cantarella; Maastricht –> Kokoz; eigen opleiding.

DSCF3148DSCF3151DSCF3160DSCF3189

REPERTOIRE

Cum decore Susato A1
Pavane Arbeau A2
Dindirindin anonymus A3
Drop,drop slow tears Gibbons A4
Pastime Henry VIII A5
Mille regretz Josquin B1
Beauté Bertrand B2
The silver swan Gibbons B3
Il bianco Arcadelt B4
Now is the month of may Morley B5
Missa secunda Hassler C1
Exsultate justi Viadana C2
Thou knowest Lord Purcell C3
Ave verum Byrd C4

Categorie A: inzingers; B: wereldlijk (madrigalen, chansons); C: geestelijk (Mis, motetten, anthems)