Volwassenen

ZINGEN IS LEUK
GOED ZINGEN IS LEUKER
SAMEN GOED ZINGEN IS HET LEUKST

Zingen voor volwassenen

Het Centrum voor Koorzang wil  zangers in staat stellen te werken aan kwaliteitsverbetering. Hiervan zal de koorwereld als geheel zowel op korte als op lange termijn haar vruchten kunnen plukken

Het Centrum voor Koorzang wil bijdragen aan een oplossing voor twee problemen waarmee veel koren worstelen.

 • Veel traditionele koren hebben moeite om nieuwe leden te krijgen. Goede zangers zoeken elkaar op in kamerkoren, en dat is een positieve ontwikkeling. Maar ook hier wordt de permanente repetitiedruk wel eens als een last ervaren.
 • in de harmonie- en fanfarewereld is het vanzelfsprekend dat techniek van het instrument en kennis van het notenbeeld hand in hand gaan. Maar in de koorwereld is het nog altijd traditie dat de dirigent alles voorzingt, hetgeen onnodig tijdrovend is en er vaak te weinig tijd overblijft voor het belangrijkste facet: de muzikale afwerking.

Een betere basis, door gerichte (koor-)scholing bij het Centrum voor Koorzang, zal het plezier van het zingen alleen maar verhogen (denk bijvoorbeeld alleen al aan de tijdwinst, waardoor meer en gevarieerder repertoire aan de orde kan komen).

 

Voor wie?

 • koorleden van amateurkoren, zowel kerkelijk als wereldlijk
 • koorleden van kamerkoren, of koren op semi-professionele niveau
 • zangers die nog niet in koorverband zingen en zich eerst willen scholen en/of oriënteren

Methode

We gebruiken de methode “Horen, Zien en Zingen”. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor amateurzangers, en gaat uit van niveau 0 tot gevorderde zangers, die goed van blad kunnen zingen.

Het cursusboek beschrijft in begrijpelijke taal de werking van zowel de stem als het notenbeeld.

Het oefenboek geeft naast een aantal inzingoefeningen ook oefeningen om het notenbeeld onder de knie te krijgen.

Na deze basistrainingen wordt de koorscholing in praktische koorwerken toegepast, waarbij ook aandacht wordt besteed aan historische achtergrond en muzikale interpretatie.

De stem is een onzichtbaar instrument is. Daarom zal de ontwikkeling van het innerlijk voorstellingsvermogen centraal staan, of het nu gaat om een goede ademhaling, of om het treffen van de juiste toon. Artistiek leider en initiatiefneemster van het Centrum voor Koorzang, Annie Jansen, heeft gedurende de afgelopen 25 jaar deze methode uitvoerig in de praktijk getoetst.

Wat is er?

a: voor koorzangers:

 • cursussen koorscholing op diverse niveaus;
 • kortlopende cursussen rond bepaalde thema’s;
 • repertoiredagen;
 • contactdagen

b: voor dirigenten en overige muziekdocenten:

 • (bij)-scholingscursussen m.b.t. vakmatige vaardigheden
 • (bij)-scholingscursussen m.b.t. vakdidactische aspecten
 • repertoiredagen
 • symposia rond specialistische aspecten
 • instrumentale vaardigheden ontwikkelen t.b.v. partituurspel

c: kenniscentrum en vraagbaak:

 • Het CvKz beschikt over een muziekbibliotheek.
 • Koren die op zoek zijn naar een dirigent, begeleider of stemcoach kunnen een beroep doen op de database van het Centrum.
 • Koorbesturen die vragen hebben over “koorzaken” kunnen eveneens bij het Centrum terecht.

Cursus koorscholing

De cursus Koorscholing vindt plaats op jaarbasis en kan op verschillend niveau gegeven worden. Tegelijkertijd is het mogelijk (niet verplicht) om ook aan het instituutskoor deel te nemen.

Kortlopende cursussen

Kortlopende cursussen zijn bedoeld voor zangers die geïnteresseerd zijn in bepaalde thema’s, zoals stemvorming; interpretatie van “oude” muziek; bepaald repertoire; historische achtergrond, e.d.

Incidentele activiteiten

Dat zijn bijvoorbeeld:

 • kooruitwisselingen;
 • reperoiredagen;
 • studiedagen
Voor details over incidentele activiteiten kunt u de kalender raadplegen.

Projectkoren

Projectkoren hebben een afgeronde tijdsduur en zijn bedoeld voor ervaren zangers die zich in een korte tijd een bepaald repertoire eigen willen maken.

Indien u belangstelling hebt voor één van deze activiteiten kunt u dit kenbaar maken via het formulier onderaan de pagina. Ook kunt u uiteraard een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met Annie Jansen. Zie Contact.

Organisatie

Alle incidentele activiteiten worden gepland rond het weekend.

De lessen koorscholing vinden momenteel plaats op maandagavond. Kortlopende cursussen en incidentele activiteiten op zaterdag. Concerten op zondag of zaterdagmiddag of –avond. Repetities van projectkoren zijn op vrijdagavond of zaterdag (in overleg met de betrokkenen).

Een beschrijving van de incidentele activiteiten vindt u door op de betreffende datum te klikken in de Kalender.

Inschrijving kan door het formulier in te vullen, of na een bezoek aan het Centrum voor Koorzang.

Betaling kan in termijnen. Bij deelname van meerdere directe familieleden (ook kinderen die lid zijn van Koorschool Maastricht) is gezinskorting mogelijk. De precieze bedragen staan elders op deze site.

 

U vindt hier de volgende pagina's:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *